Muffinki piernikowe z kremem słony karmel

Drukuj
23.12.2025   Magda

Super słodkie mini babeczki z kremem słony karmel, czyli kolejny raz muffinki ratują święta. Bo umówmy się – kiedy czasu brak, a goście za chwilę dzwonią domofonem, muffinki zawsze świetnie się sprawdzą. To jeden z najprostszych wypieków świata – mieszasz, pieczesz i gotowe. Ale… Ten krem… ten krem to już czysta poezja. Słony karmel, czekolada, mascarpone – miękki, jedwabisty, uzależniający. Tak dobry, że można by go jeść łyżką prosto z miski – ale oczywiście by „tylko spróbować” 😉

Składniki (na 24 mini babeczki lub 12 dużych):

  • szklanka mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżka cukru granulowanego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka esencji waniliowej

Na krem:

  • 100g cukru
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 50g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 kostki czekolady
  • 150g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • cukrowa posypka do posypania

 

Polecam zacząć od bazy do kremu ponieważ wymaga ona około 4 godzin chłodzenia, a najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej. Do rondelka wlewamy kremówkę i podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Odstawiamy na chwilę. Na patelnie wsypujemy cukier i rozprowadzamy równomiernie. Stawiamy na ogień i rozpuszczamy, cały czas pilnując, bo łatwo można karmel spalić. Żeby równomiernie się topił, możemy ruszać delikatnie patelnią. Gdy cały cukier się rozpuści, stanie się mocno brązowy, w kilku małych partiach, wlewamy do karmelu gorącą kremówkę i przy pomocy rózgi cukierniczej mieszamy do rozprowadzenia – uwaga, będzie pryskać, podnosić się piana, dlatego ważne jest wlewanie gorącej kremówki, małymi porcjami i dokładne rozprowadzenie pomiędzy kolejną dolewką śmietanki. Gdy cała kremówka się skończy, ściągamy patelnie z ognia. Dodajemy sól i mieszamy.

 

Do żaroodpornej miseczki dodajemy czekoladę oraz pokrojone w kostkę masło. Do tego wlewamy, przez sitko, gorący karmel – zostawiamy na dosłownie minutę, po czym blenderem, miksujemy na jednolitą masę. Przykrywamy folią w kontakcie, odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.

 

Do miski dodajemy mokre składniki – mleko, jajko, olej, esencje waniliową. Dodajemy suche – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, cukier biały i brązowy, sól. Mieszamy krótko tylko do połączenia. Ciastem wypełniamy papilotki do połowy wysokości.

 

Wstawiamy i pieczemy – jeśli pieczemy mini babeczki, czas pieczenia to około 15 minut, dla dużych – 25 minut. Po upieczeniu wystawiamy na kratkę do wystygnięcia.

 

Bazę do kremu ubijamy wstępnie mikserem aby trochę zmiękczyć masę. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy na jedwabisty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką – u mnie gwiazda, i szprycujemy na wystygnięte muffinki. Dekorujemy cukrową posypką i możemy zajadać. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *