Składniki (na 24 mini babeczki lub 12 dużych):
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- łyżka cukru granulowanego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki oleju
- łyżeczka esencji waniliowej
Na krem:
- 100g cukru
- 150ml śmietanki kremówki
- 50g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 kostki czekolady
- 150g serka mascarpone
Dodatkowo:
- cukrowa posypka do posypania
Polecam zacząć od bazy do kremu ponieważ wymaga ona około 4 godzin chłodzenia, a najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej. Do rondelka wlewamy kremówkę i podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Odstawiamy na chwilę. Na patelnie wsypujemy cukier i rozprowadzamy równomiernie. Stawiamy na ogień i rozpuszczamy, cały czas pilnując, bo łatwo można karmel spalić. Żeby równomiernie się topił, możemy ruszać delikatnie patelnią. Gdy cały cukier się rozpuści, stanie się mocno brązowy, w kilku małych partiach, wlewamy do karmelu gorącą kremówkę i przy pomocy rózgi cukierniczej mieszamy do rozprowadzenia – uwaga, będzie pryskać, podnosić się piana, dlatego ważne jest wlewanie gorącej kremówki, małymi porcjami i dokładne rozprowadzenie pomiędzy kolejną dolewką śmietanki. Gdy cała kremówka się skończy, ściągamy patelnie z ognia. Dodajemy sól i mieszamy.
Do żaroodpornej miseczki dodajemy czekoladę oraz pokrojone w kostkę masło. Do tego wlewamy, przez sitko, gorący karmel – zostawiamy na dosłownie minutę, po czym blenderem, miksujemy na jednolitą masę. Przykrywamy folią w kontakcie, odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.
Do miski dodajemy mokre składniki – mleko, jajko, olej, esencje waniliową. Dodajemy suche – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, cukier biały i brązowy, sól. Mieszamy krótko tylko do połączenia. Ciastem wypełniamy papilotki do połowy wysokości.
Wstawiamy i pieczemy – jeśli pieczemy mini babeczki, czas pieczenia to około 15 minut, dla dużych – 25 minut. Po upieczeniu wystawiamy na kratkę do wystygnięcia.
Bazę do kremu ubijamy wstępnie mikserem aby trochę zmiękczyć masę. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy na jedwabisty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką – u mnie gwiazda, i szprycujemy na wystygnięte muffinki. Dekorujemy cukrową posypką i możemy zajadać.












