Składniki (na 150ml):
- 150g cukru
- 50g cukru brązowego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki puree z dyni
Przygotowanie jest niezwykłe proste i szybkie – wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wlewamy 100ml wody. Zagotowujemy i gotujemy często mieszając na małym ogniu, aż zmieni lekko konsystencję – na taką lejącego się miodu.
Przelewamy przez sitko do słoiczka i odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowy trzymamy zamknięty w lodówce, do 2 tygodni. Po schłodzeniu staje się jeszcze gęstszy. Polecam zamieszać przed wlaniem do kawy bo lekki się może krystalizować na dnie.