Syrop do kawy pumpkin spice

Drukuj
26.09.2024  Magda

Wiecie co jest wyznacznikiem, że lato minęło i że czas zmienić się w totalną jesieniarę? Nie jest to bynajmniej zmieniajaca się aura pogodowa czy data w kalendarzu, ale to że pewna znana sieciówka właśnie wypuszcza swoje słynne pumpkin spice latte. Jako, że cena zaporowa takiej kawusi i też niekoniecznie smakuje mi ona w wersji tak mega przesłodzonej, ja w domu robię swój własny syropek, dozuje w ilościach jakie mi odpowiadają, do mojej ulubionej kawy na mleczku roślinnym. Ten syrop będzie teraz niezmiennym elementem w lodówce, będzie się tylko zmieniać ilość i dodawane kolejne partie i tak pewnie aż do wiosny, bo zimową porą też robi klimat.

Składniki (na 150ml):

  • 150g cukru
  • 50g cukru brązowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki puree z dyni

 

Przygotowanie jest niezwykłe proste i szybkie – wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wlewamy 100ml wody. Zagotowujemy i gotujemy często mieszając na małym ogniu, aż zmieni lekko konsystencję – na taką lejącego się miodu.

 

Przelewamy przez sitko do słoiczka i odstawiamy do ostygnięcia. 

 

Gotowy trzymamy zamknięty w lodówce, do 2 tygodni. Po schłodzeniu staje się jeszcze gęstszy. Polecam zamieszać przed wlaniem do kawy bo lekki się może krystalizować na dnie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *