Kawowe crème brûlée

Drukuj
10.08.2024  Magda

Wspaniały deser do rozkoszowania się w letnie popołudnie? Może moje kawowe crème brûlée, co Wy na to? Przepyszne, zimne, nie za słodkie, z nutą kawy, z chrupiącym cukrowym wierzchem – no co tu dużo mówić – deser idealny. Spróbujcie i przekonajcie się sami.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 50ml mocnego espresso lub tyle samo mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 80g białego cukru i 3 łyżeczki do posypania
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Nagrzewamy piekarnik na 120°. Zagotowujemy około 1,5l wody oraz naczynie żaroodporne i małe kokilki na crème brûlée.

 

Kremówkę, kawę oraz esencję waniliową wlewamy do rondelka i podgrzewamy, do momentu gdy na brzegach zaczną się pojawiać niewielkie bąbelki. Odstawiamy na chwilę. 

 

Ucieramy żółtek z cukrem, do utworzenia lekkiego, ale niezbyt gęstego kremu – polecam ucierać trzepaczką, a nie mikserem, nie chcemy uzyskać zbyt gęstej piany. 

 

Do masy jajecznej, cały czas mieszając, dolewamy małym strumykiem śmietankę z kawą, mieszamy do połączenia. Jeśli utworzyła nam się piana na wierzchu, ściągamy łyżką.

 

Całość przelewamy przez sitko do kokilek, które następnie wkładamy do niewiele większej formy żaroodpornej i  wlewamy do naczynia wrzątek,, aby sięgała do około 2/3 wysokości kokilek.

 

Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, wyciągamy kokilki z wody, zostawiamy do ostudzenia, a gdy są chłodne, wstawiamy je do lodówki na minimum 2-3 godziny, do stężenia.

 

Przed samym podaniem, wierzch kremu posypujemy równomiernie łyżką cukru i opalamy palnikiem gazowym i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *