Składniki (na 4-5 porcji):
- 2 szklanki ugotowanego, drobno pokrojonego mięsa z kurczaka – użyłam z podudzia
- szklanka pokrojonego na drobno selera naciowego
- 3/4 szklanki obranych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki żurawiny
Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki lub łyżka świeżej, drobno posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy sos – do dużej miski przekładamy majonez, śmietanę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy natkę pietruszki – wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy.
Ugotowanego kurczak oddzielamy od kości. Kawałki mięsa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy od razu do miski z sosem. Do tego dodajemy posiekaną z grubsza żurawinę i podobnie posiekane orzechy. Seler naciowy myjemy, odcinamy końca, po czym kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy, aby się połączyło i pokryło sosem. Próbujemy i doprawiamy jeszcze dodatkowo solą i pieprzem. Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, gdyż najlepiej smakuje schłodzona i gdy smaki się przegryzą.
Możemy podawać jako sałatkę lub na mini kromeczkach.