Składniki (na 1 omlet):
- 2 duże jaja
- pół szklanki ugotowanego bobu
- 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki
- 50g twartego sera feta
- pieprz do smaku
- odrobina tartego parmezanu
- łyżka masła
Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment odkładamy. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na puszystą, sztywną pianę. Odstawiamy.
Na patelni z pokrywką rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić wrzucamy bób oraz dymkę – smażymy mieszając około 2-3 minuty aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie, zmniejszamy ogień na mały, dodajemy równomiernie odrobinę rozkruszonej w placach fety oraz doprawiamy odrobiną pieprzu – smażymy minutę nie mieszając.
W międzyczasie do białek dodajemy odłożone żółtka oraz pieprz i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Masę jajeczną wylewamy na smażące się warzywa, rozprowadzamy równomiernie szpatułką. Smażymy minutę po czym delikatnie szpatułką wzruszamy jajkami – na brzegach delikatnie odklejamy od patelni, na środku delikatnie mieszamy, aby już usmażone kawałki omletu przerzucić na wierzch. Po tej czynności posypujemy wierzch omletu pozostałą fetą, przykrywamy wszystko pokrywką i na najmniejszym ogniu smażymy wszystko 3-4 minut.
Ściągamy omlet z ognia i za pomocą szpatułki odklejamy go z dna patelni, składamy na pół i zsuwamy na talerz. Gotowy omlet od razu podajemy, posypany z wierzchu odrobiną parmezanu.