Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i kruszonką

Drukuj
14.11.2025  Magda

W tym przepisie wykorzystujemy proste składniki i kilka chwil w kuchni, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego – mięciutkie muffinki dyniowe z delikatnym serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. To połączenie puszystego ciasta, kremowego środka i maślanej posypki sprawia, że trudno poprzestać na jednej sztuce. Nie ma nic przyjemniejszego niż kubek gorącej herbaty i świeżo upieczone słodkości. 

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1/2 szklanki purée z dyni
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Nadzienie:

  • około 150g serka śmietankowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • odrobina esencji waniliowej
  • łyżka mleka

Kruszonka:

  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • odrobina cynamonu
  • 70g zimnego masła
  • 3 łyżki pestek dyni

 

Zaczynamy od kruszonki – do miski wsypujemy cukier, mąkę i cynamon. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy wszystko palcami, aż uzyskamy konsystencję drobnych okruchów. Na końcu wsypujemy pestki dyni i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

 

W miseczce mieszamy serek śmietankowy z cukrem pudrem, wanilią i mlekiem. Jeśli serek jest bardzo gęsty, dodajemy odrobinę więcej mleka, aby masa była bardziej kremowa i łatwiejsza do nakładania.

 

Na tym etapie nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.

 

Przygotowujemy ciasto – w dużej misce mieszamy puree z dyni, cukier, jajko, mleko i olej. W drugiej misce łączymy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Następnie wsypujemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy – tylko do momentu połączenia się składników. Nie mieszamy zbyt długo, żeby muffinki pozostały puszyste.

 

Do papilotek nakładamy ciasto– mniej więcej do 2/3 wysokości. Na wierzchu każdej muffinki kładziemy łyżeczkę masy serowej. Następnie posypujemy obficie kruszonką i lekko ją dociskamy, żeby dobrze się trzymała podczas pieczenia.

 

Muffinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25–30 minut, aż będą ładnie rumiane i pachnące.

 

Po upieczeniu zostawiamy muffinki na kilka minut w formie, a potem przekładamy je na kratkę, żeby wystygły. Najlepiej smakują, gdy są lekko ciepłe lub całkowicie ostudzone – wtedy masa serowa lekko się ścina i całość ma idealną konsystencję.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *