Składniki (na blachę o wymiarach 25x25cm):
- 200g mlecznej czekolady
- 100g brązowego cukru
- 150g mąki
- 40g kakao
- 4 jajka
- 120g masła
- szczypta soli
Na wierzch:
- 8 podłużnych biszkoptów w cukrze
- filiżanka espresso lub mocnej kawy i odrobina do nasączenia biszkoptów
- 250g serka mascarpone
- 200ml dobrzej schłodzonej kremówki
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej
- kakao do posypania
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, delikatnie mieszamy do połączenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do osobnej miski wybijamy jajka, dodajemy brązowy cukier oraz ostudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia.
Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, kakao oraz sól. Przesiane składniki dodajemy do mokrych składników i dokładnie mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Upieczone brownie wystawiamy od ostygnięcia.
Ostudzone ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i polewamy równomiernie filiżanką ostudzonego espresso. W reszcie kawy zamaczamy podłużne biszkopty i układamy w równych odległościach na ciasto.
Robimy szybki krem – do misy miksera wlewamy kremówkę, dodajemy mascarpone, cukier puder oraz esencje waniliową i wszystko ubijamy na gęsty, sztywny krem. Rozsmarowujemy krem na wierzchu ciasta, robimy lekkie fale. Całość posypujemy obficie gorzkim kakao. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na godzinę, a po tym czasie możemy się delektować.