Zupa z makaronem soba, grzybami mung i schabem

Drukuj
12.10.2015   Magda
Nic nie daje większego kopa niż miseczka rozgrzewającej, pikantnej zupa z dużą ilością pożywnego makaronu i chrupiącymi kawałkami schabu. Inspirowana azjatyckimi smakami zupa ma ostrą, cytrusową nutę imbiru, słodko-słony smak sosu sojowego i aromat suszonych, czarnych grzybków mung. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250-gramowy kotlet schabowy
  • 250g makaronu soba
  • 25g suszonych grzybów mung
  • 1l esencjonalnego bulionu warzywnego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 zielona dymka
  • średnia cebula
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

 

Suszone grzybki mung namaczamy w gorącej wodzie na 15 minut. W międzyczasie cebulę i czosnek drobno siekamy. Kotlet ze schabu kroimy na cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę z czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy do tego pokrojone mięso i smażymy około 10 minut na średnim ogniu aż się zarumieni. Na koniec dodajemy sos sojowy, mieszamy i odstawiamy. 

 

Grzyby mung odsączamy, odsączamy i kroimy w paski. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy bulion, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy do niego makaron, grzybki mung i kawałki imbiru. Gotujemy około 10 minut do momentu gdy makaron stanie się al dente. Po tym czasie dodajemy do zupy większą część usmażonego mięsa – zostawiamy kilka najładniej usmażonych kawałku do podania na wierzchu zupy. Gotujemy jeszcze 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy posiekaną na skos dymkę. Podajemy gorącą z kawałkami schabu na wierzchu.

 



1 thought on “Zupa z makaronem soba, grzybami mung i schabem”

Skomentuj weronika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.