Zupa krem z papryki

Drukuj
07.01.2013   Magda

Ta prosta w wykonaniu, ale niezwykle aromatyczna i smaczna zupa przywołuje na myśl smaki Meksyku. Dodatek tabasco  pogłębia smak papryki i sprawia, że zupa przyjemnie rozgrzewa. Idealna w zimne wieczory.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula, poszatkowana
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 krople tabasco (lub do smaku)
  • sól i pieprz
  • kawałek mozzarelli
  • łyżka oliwy z oliwek

 

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej cebulę z kilkoma oberwanymi listkami tymianku. Smażymy wszystko około 2 minut, aby cebula zmiękła, ale nie przypaliła się. Następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 3 minuty.

 

W ciepłym bulionie rozpuszczamy łyżeczkę koncentratu i dodajemy wszystko do garnka z papryką i cebulą. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy papryka jest miękka. Ściągamy z ognia i blendujemy.

 

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Podajemy gorącą z kawałkami mozzarelli i przybraną tymiankiem.





3 thoughts on “Zupa krem z papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *