Zupa krem z dyni

Drukuj
27.08.2013   Magda

Powoli wchodzimy z sezon jesiennych smaków – jednym z głównych oznak jest pojawienie się pierwszych, ogniście pomarańczowych i pękatych dyni. Już dzisiaj chce was przygotować na kulinarne doznania z użyciem tego pysznego owocu. Dynia ma wielorakie zastosowanie i smakuje równie dobrze na słono jak i na słodko. Ponadto, z jednego dużego owocu można wyczarować szereg smacznych potraw.Zupa z dyni to moja pierwsza propozycja – prosta, szybka i efektowna. Kremowa konsystencja i delikatność zaspokoją nawet bardzo wymagające podniebienia. Warto spróbować!

Składniki (na około 2-3 porcje):

  • około 500g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
  • około litr bulionu warzywnego
  • jedna mała cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

 

W garnku rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy dynię, trochę soli i podsmażamy jeszcze 3 minutna średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

 

Dodajemy paprykę w proszku, pieprz, listki tymianku i wszystko zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości przez około 20-25 minut.

 

Gdy kawałki dyni będą się rozpadać, ściągamy garnek z ognia i blendujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *