27.08.2013 Magda
Powoli wchodzimy z sezon jesiennych smaków – jednym z głównych oznak jest pojawienie się pierwszych, ogniście pomarańczowych i pękatych dyni. Już dzisiaj chce was przygotować na kulinarne doznania z użyciem tego pysznego owocu. Dynia ma wielorakie zastosowanie i smakuje równie dobrze na słono jak i na słodko. Ponadto, z jednego dużego owocu można wyczarować szereg smacznych potraw.Zupa z dyni to moja pierwsza propozycja – prosta, szybka i efektowna. Kremowa konsystencja i delikatność zaspokoją nawet bardzo wymagające podniebienia. Warto spróbować!
Składniki (na około 2-3 porcje):
- około 500g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
- około litr bulionu warzywnego
- jedna mała cebula
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
W garnku rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy dynię, trochę soli i podsmażamy jeszcze 3 minutna średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy paprykę w proszku, pieprz, listki tymianku i wszystko zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości przez około 20-25 minut.
Gdy kawałki dyni będą się rozpadać, ściągamy garnek z ognia i blendujemy na gładki krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany.