Zupa buraczano-jabłkowa z nutą pomarańczy

Drukuj
28.02.2018   Magda

Gęsty krem buraczany, wytrawny, a jednak przełamany subtelną słodyczą jabłka i nutą pomarańczy to cudowne połączenia na talerzu. Porządnie syci, rozgrzewa, o niesamowitym smaku już nie wspominając. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1kg buraków
  • 2 jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od upieczenia buraków – ustawiamy piekarnik na 200°. Buraki porządnie myjemy. Duże sztuki kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, małe mogą pozostać w całości. Buraki zawijamy w kilka szczelnych paczuszek z folii aluminiowej, zostawiając trochę miejsca na parę wewnątrz paczuszek. Wkładamy paczuski na blachę i wstawiamy do piekarnika na godzinę.

 

Po upieczeniu wyciągamy burkami, otwieramy paczuszki i pozwalamy im trochę przestygnąć tak aby można było je obrać, nie parząc placów. Obrane i upieczone buraki kroimy w średniej wielkości kostkę.

 

Cebulę obieramy i szatkujemy, czosnek także obieramy i siekamy drobno. Do garnka dodajemy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i chwilę ją smażymy ,aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i mieszając, smażymy jeszcze minutę. Do tego dodajemy pokrojone buraki, otartą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy i minutę gotujemy. Po czym, dodajemy 1l zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy około 10 minut.

 

W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłko z grubsza w kostkę. Po 10 minutach gotowania zupy, wrzucamy do niej jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut.

 

Tak przygotowaną zupę blendujemy na gładki, gęsty krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Gotową zupę podajemy gorącą. Proponuję podawać ją ze świeżym pieczywem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.