Złociste kopytka z kurkami i boczkiem

Drukuj
27.08.2024  Magda

Takim trochę rzutem na taśmę dodaje ten przepis bo nagle się obudziłam, że w sumie już wrzesień, zaraz zmienia się sezon, a z nim warzywa i owoce i kurki zaraz znikną. A zdecydowanie trzeba je wypróbować w tym szybkim i przepysznym daniu – do przygotowania dosłownie w chwilę jeśli ratujecie się gotowymi kopytkami. Pyszne kurki, aromatyczne i pełne smaku nabierają jeszcze więcej cudowności w połączeniu z boczkiem i masełkiem. Może nie dietetycznie, ale w sezonie na kurki trzeba.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g kurek
  • 400g gotowych kopytek, nie mrożonych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 100g wędzonego boczku w plasterkach
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/3 suszonego

 

Oczyszczamy kurki – można pędzelkiem lub ściereczką, jest też metoda na mąkę i wodę, może warto wypróbować. Większe kroimy, małe zostawiamy w całości. Cebulę drobno szatkujemy. 

 

Boczek kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na zimną patelnie i włączamy średni ogień – smażymy i wytapiamy tłuszcz, około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kurki oraz czerwoną cebulę, delikatnie mieszamy i smażymy około 5-6 minut. Ściągamy wszystko z patelni na talerz.

 

Na tą samą patelnie dodajemy kolejną łyżkę masła, rozpuszczamy i wrzucamy kopytka – delikatnie mieszając obsmażamy kopytka na złocisty kolor. Gdy są pięknie dopieczone, dodajemy boczek i kurki do kopytek. Dodajemy listki tymianku, sól i pieprz do smaku, delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty razem. Ściągamy z ognia i podajemy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.