Zapiekany makaron z wędzonym kurczakiem i groszkiem

Drukuj
21.01.2016   Magda
Świetne danie jeśli chce się  zjeść coś dobrego, ale się nie narobić. U mnie zawsze się sprawdza, gdy wracam zmęczona z pracy i muszę przygotować obiad na następny dzień – takie szybkie rozwiązanie jest jak znalazł. Sprawdza się także, gdy potrzeba niewielkim wysiłkiem nakarmić większą grupę ludzi. Zdradzę Wam sekret – można to danie jeszcze przyśpieszyć i nie zapiekać – ugotowany gorący makaron wymieszany z kurczakiem i gorącym sosem jest równie pyszny.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400g makaronu penne
  • 2 wędzone udka z kurczaka
  • szklanka mrożonego groszku
  • masło do wysmarowania formy

Na sos:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 100ml tłustego mleka
  • sól i pieprz do smaku

 

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania, wrzucamy do niego groszek aby się zblanszował. Odcedzamy z makaron i przekładamy do naczynia do zapiekania.

 

W międzyczasie gdy makaron się gotuje, możemy obrać kurczaka ze skóry, oddzielić od kości i podzielić na małe kawałki. Przygotowujemy sos – w garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Smażymy chwilę, często mieszając, aby mąka się przesmażyła. Następnie dodajemy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy często mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Do makaronu przekładamy obrane kawałki kurczaka i zalewamy wszystko sosem. Mieszamy do połączenia się składników. Całości wstawiamy do nagrzanego do 150° piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajemy gorące.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.