Zapiekany makaron z tuńczykiem, papryką i kukurydzą

Drukuj
13.08.2019   Magda

Sycący i smaczny obiad z rybą do przygotowania w chwilę? Warto wtedy sięgnąć po rybę z puszki i nie ma w tym nic złego, zwłaszcza gdy zależy nam na czasie. Moja zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, papryką i kukurydzą wpisuje się w opis smacznego, szybkiego obiadu. Do tego dużą ciągnącego się sera, szczypta pikanterii z chili i aromat tymianku, połączenie idealne.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu kokardki
  • puszka tuńczyka, w sosie własnym
  • pół puszki kukurydzy
  • połowa czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta płatków chili
  • kulka mozarelli
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina masła do wysmarowania foremek

 

Makaron gotujemy al dente we dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.

 

Cebulę bardzo drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej i gdy się rogrzeje, szklimy na nim cebulę przez 3-4 minuty, często mieszając. Do cebuli dodajemy paprykę i smażymy mieszajać, aż lekko zmięknie – około 4-5 minut. Do tego dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy wszystko chili oraz roztartym w rękach tymiankiem – smażymy przez 2-3 minuty. Ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy na nią makaron, odsączonego tuńczyka, pokrojoną na drobno mozzarellę oraz połowę z przygotowanego, tartego parmezanu. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprz i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Do naczyń wykładamy makaron z patelni. Na wierzch każdej zapiekanki, sypiemy pozostały parmezan. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia – około 15-20 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

 

Tak przygotowane, gorące zapiekanki od razu podajemy.

 



1 thought on “Zapiekany makaron z tuńczykiem, papryką i kukurydzą”

Skomentuj Justyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.