Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Drukuj

04.03.2013   Magda

Kolaż czerwieni pomidorów, bieli mozzarelli i czarnej skórki bakłażana to tradycyjne połączenie kolorów i smaków. Gorąco zachęcam do stworzenia tego kulinarnego dzieła we własnej kuchni.

Składniki (na 3 porcje):

  • 300g makaronu penne 
  • 1 bakłażan 
  • oliwa z oliwek do posmarowania bakłażana 
  • sól 
  • 2 łyżki migdałów 
  • 1 kulka mozzarelli

Składniki na sos pomidorowy: 

  • puszka pomidorów bez skórki 
  • średnia cebula, poszatkowana 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, opłukujemy  i odstawiamy. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, czosnek oraz bazylię przez około 10 minut, po czym dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy. 

 

W międzyczasie szykujemy bakłażana. Myjemy go i kroimy w plastry grubości 1cm. Solimy i odstawiamy na około 15 minut, aby się ,,spocił” i stracił goryczkę. Po tym czasie, opłukujemy bakłażana pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kilka plastrów odkładamy, aby ułożyć na wierzch zapiekanki, a resztę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy plastry na brązowo. Odkładamy. Dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i rumienimy kostkę.

 

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno naczynia wykładamy połowę makaronu i wykładamy kostkę z bakłażana. Pół kulki mozzarelli rwiemy na kawałki i układamy. Następnie wykładamy resztę makaronu, układamy odłożone plastry bakłażana oraz resztę mozzarelli. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut. 

 

 



1 thought on “Zapiekanka makaronowa z bakłażanem”

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.