- 200g makaronu orzo lub innego drobnego
- 100g mrożonego zielonego groszku
- 100g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 100g cukini
- 80g szynki szwardzwaldzkiej
- 80g żółtego sera
- 2 łyżki mascarpone
- 2 czubate łyżki pesto bazyliowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy, a gdy zawrze, wrzucamy makaron orzo oraz fasolkę szparagową. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed odcedzeniem, wrzucamy do makarony zielony groszek do zblanszowania. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Nastawiamy piekarnik na 200° do nagrzania. W międzyczasie szynkę kroimy w centymetrowe paski. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy na nią szynkę i przez 3 minuty obsmażamy. Następnie dodajemy cukinię i wszystko razem smażymy jeszcze 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i ściągamy z ognia.
Do dużej miski przekładamy makaron z warzywami, szynkę z cukinią. Do tego dodajemy pesto bazyliowe, mascarpone i 2/3 drobno startego żółtego sera – reszta zostaje do posypania dania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aby mascarpone i pesto wszystko dobrze pokryło. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera.
Wstawiamy i zapiekamy około 20 minut, aż ser się rozpuści i zezłoci. Podajemy od razu.
Pysznie 🙂