Zapiekane orzo z zielonymi warzywami

Drukuj
12.10.2017   Magda

Proste i smaczne makaronowe zapiekanki to coś co bardzo lubię. Przede wszystkim takie zapiekanki można zrobić w dużej ilości, nakarmić masę ludzi, ale też świetnie się przechowują, można je podgrzać ponownie w piekarniku i zabrać do pracy, a nawet gotową zamrozić i do 3 miesięcy zjeść. W dzisiejszej odsłonie pyszna zielona kombinacja, z porcją warzyw, aromatycznym pesto i chrupiącymi kawałkami słonej szybki. Do tego ciągnący ser między każdym ziarenkiem orzo. Pycha!

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 200g makaronu orzo lub innego drobnego
  • 100g mrożonego zielonego groszku
  • 100g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 100g cukini
  • 80g szynki szwardzwaldzkiej
  • 80g żółtego sera
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 czubate łyżki pesto bazyliowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku

 

Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy, a gdy zawrze, wrzucamy makaron orzo oraz fasolkę szparagową. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed odcedzeniem, wrzucamy do makarony zielony groszek do zblanszowania. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

 

Nastawiamy piekarnik na 200° do nagrzania. W międzyczasie szynkę kroimy w centymetrowe paski. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy na nią szynkę i przez 3 minuty obsmażamy. Następnie dodajemy cukinię i wszystko razem smażymy jeszcze 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i ściągamy z ognia. 

 

Do dużej miski przekładamy makaron z warzywami, szynkę z cukinią. Do tego dodajemy pesto bazyliowe, mascarpone i 2/3 drobno startego żółtego sera – reszta zostaje do posypania dania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aby mascarpone i pesto wszystko dobrze pokryło. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera.

 

Wstawiamy i zapiekamy około 20 minut, aż ser się rozpuści i zezłoci. Podajemy od razu.



1 thought on “Zapiekane orzo z zielonymi warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.