Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- około 35 makaronowych muszli – u mnie tyle się mieściło w naczyniu
- 1 średni brokuł
- kulka mozzarelli
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki – ułatwi to smażenie i sprawi, że kawałki usmażą się w tym samym czasie. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, aż będzie delikatnie zarumieniony i upieczony w środku – około 10 minut, w zależności od grubości kawałków. Upieczonego kurczaka ściągamy z ognia.
W międzyczasie gotujemy brokuła w dobrze osolonej wodzie. Gotujemy go do chwili gdy jest al dente, po czym odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Robimy sos – do rondelka wkładamy masło, wyciskamy na niego czosnek, odrobinę soli po czym stawiamy na średnim ogniu. Gdy masło i czosnek zaczną się pienić, dodajemy do tego mąki i cały czas mieszając, wszystko razem smażymy przez 2-3 minuty. Następnie, nie przestając mieszać, dolewamy mleko i zagotowujemy. Sos powinien szybko gęstnieć, gotujemy go do chwili uzyskania konsystencji budyniu. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Składamy farsz do muszli – upieczonego kurczaka rozdrabniamy, przekładamy do miski. Do niego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła oraz połowę przygotowanego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
W szerokiej patelni zagotowujemy wodę na makaron – najlepiej jest to zrobić w patelni, wtedy rozkładamy muszę równomiernie i nie będą się sklejać podczas gotowania. Gotującą się wodę dobrze solimy i wkładamy muszle – podgotowujemy makaron przez około 8 minut, następnie wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 2 łyżki sosu i rozprowadzamy. Podgotowane muszle nadziewamy farszem – około 2 łyżeczki do każdej. Nafaszerowane, układamy w naczyniu. Na wierzch rozlewamy równomiernie pozostały sos oraz układamy rozdarte w palcach kawałki mozzarelli.
Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż makaron dojdzie, a sos i mozzarella się zarumieni. Danie podajemy gorące.