Zapiekane łazanki z makiem i kruszonką orzechową

Drukuj
22.12.2014   Magda

Zapiekane łazanki z makiem to mój pomysł na kutię. Takie danie może być podawane jako deser po Wigilii, jeśli w ogóle uda nam się coś jeszcze zmieścić lub jako samodzielne słodkie danie obiadowe. Jest sycące i słodkie, na pewno podpasuje dzieciom. Możemy przyspieszyć przygotowanie zapiekanki jeśli zamiast zwykłego maku użyjemy już suchego, mielonego – wystarczy go tylko krótko podgotować i jest idealny. 

Składniki (na 3 porcje): 

  • 200g makaronu łazanki
  • 100g zmielonego, suchego maku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki namoczonych w wodzie rodzynek
  • 1 łyżka masła i odrobina do wysmarowania formy

Na kruszonkę orzechową: 

  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50g zimnego masła

 

Mak wykładamy na sito i przepłukujemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie, wykładamy na sito i dokładnie odcedzamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest ugotowany, odcedzamy go, przepłukujemy i dodajemy do niego łyżkę masła, aby rozpuściła się w gorącym makaronie. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej makaron.

 

Z zimnego masła, mielonych orzechów, mąki i cukru robimy kruszonkę – ucieramy w palcach kawałki masła z suchymi składnikami, aby utworzyły się grudki kruszonki. Odstawiamy.

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°.

 

Do odcedzonego mak dodajemy miód, skórkę z pomarańczy i odcedzone rodzynki. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru i miksujemy na jasny, puszysty krem. Przekładamy go do maku i delikatnie mieszamy. Masę makową układamy równomiernie na makaronie. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż kruszonka jest złocista.

 

Podajemy gorące. Dobrze smakuje polane odrobiną śmietanki kremówki. 

 



1 thought on “Zapiekane łazanki z makiem i kruszonką orzechową”

Skomentuj Magdalena Kuchaja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.