Składniki (na 12 muffinek):
- szklanka drobno siekanych różyczek brokułu
- 1/2 szklanki startego sera Cheddar
- 2 łyż drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duża łyżka majonezu
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Do miski wybijamy jajko, dodajemy do niego olej, mleko, majonez oraz przyprawy – sól, pieprz, czosnek i paprykę, i wszystko dokładnie mieszamy rózgą, aż składniki się połączą. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale krótko mieszamy.
Do gotowego ciasta dodajemy brokuły, cebulę oraz ser i delikatnie mieszamy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Muffinki można podawać jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Można też je odgrzać – muffinki z wierzchu posypujemy odrobiną startego sera i wstawiamy do piekarnika na opcje grill 200° na około 5 minut.