Wrapy warzywne z pastą z bobu

Drukuj
24.07.2017   Magda

Takie mini roladki zrobione z tortilli to świetny pomysł na szybką przekąskę do ręki. Możesz je podać na imprezie, zapakować na letni piknik lub zjeść na lunch. W tym przepisie główną rolę gra pasta z bobu – kremowa, przepełniona smakiem bobu, po prostu idealna. Spróbujcie nie zjeść jej zanim znajdzie się w roladkach 😉

Składniki (na 3 placki):
  • 3 placki tortilli
  • pół czerwonej papryki
  • 1 średnia marchewka
  • duża garść liści szpinaku
Pasta z bobu:
  • 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 cebulki dymki, ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 listków mięty
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowujemy warzywa do wrapa – marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Szpinak myjemy i delikatnie osuszamy. Usuwamy łodyżki.

 

Do robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki do pasty z bobu i wszystko mielimy na gładką masę, zbieramy od czasu do czasu kawałki z brzegów robota. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

 

Dzielimy pastę z bobu pomiędzy 3 plackami tortilli i rozsmarowujemy solidną warstwę. Na boku najbliżej nas układamy liście szpinaku, słupki marchewki i paski papryki. Ciasno zawijamy od siebie. Każdą z tortilli dzielimy na porcje – wychodzi około 6 krążków. Podajemy na dużym talerzu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.