Wegetariańska sałatka Cezar

Drukuj
08.05.2013   Magda

Jak to się mówi: potrzeba jest matką wynalazku. Jako, że mam kilka znajomych wegetarian, chciałam stworzyć dla nich  sałatkę Cezar, która będzie równie pyszna i sycąca jak jej tradycyjna, mięsna wersja. Oczywiście jest to propozycja dla wszystkich – na kolacje, na obiad, na lunch, w każdej chwili. Zapraszam do próbowania i komentowania czy dobrze mi wyszło.

Składniki (na 3 porcje): 

  • mała lub ½ dużej sałaty lodowej lub rzymskiej, podartej na średnie kawałki
  • 1 niewielkie awokado 
  • 2 opakowania sera camembert 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 jajko 
  • 6 łyżek tartej bułki 
  • pół pęczku pietruszki 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 ząbku czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego 
  • pieprz do smaku 

Grzanki czosnkowe:

  • 9 kromeczek z bagietki
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczka suszonej pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki koperku

 

Składniki do sosu mieszkamy razem i odstawiamy.

 

Jeśli sami robimy grzanki, przygotowujemy masełko czosnkowe – posypujemy masło przyprawami i mieszamy, najlepiej widelcem. Smarujemy kromeczki cienką warstwą przygotowanego masła, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10 minut, aż będą złociste.

 

Sery camembert dzielimy na ćwiartki, które przekrawamy jeszcze na pół (uzyskujemy 16 kawałków). Na talerzyk rozsypujemy mąkę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnym talerzyku rozbijamy i rozkłócamy widelcem jajko, na kolejny sypiemy bułkę. Każdy kawałek sera dokładnie obtaczamy dokładnie w mące, nadmiar strzepujemy. Następnie obtaczamy w jajku i dokładnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju. Ściągamy z patelni na ręcznik papierowy.

 

Kawałki sałaty polewamy połową sosu i mieszamy. Awokado przekrawamy, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w plasterki. Układamy plasterki awokado na wierzchu, układamy upieczone kawałki camembert i posypujemy obficie pietruszką i tartym parmezanem. Na koniec polewamy resztą sosu i podajemy z ciepłymi grzankami.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.