Warzywne curry z kalafiorem

Drukuj
12.06.2015   Magda

Inspirowany smakami Azji jednogarnkowiec to świetne rozwiązanie na ugotowanie masy jedzenie przy minimalnym wysiłku. Aromatyczne curry z kalafiorem jest w tym świetne, a w obecnej chwili gdy mamy moc świeżych, młodych warzyw jest także tanie. 

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie, młode ziemniaki
  • pół szklanki zielonej fasolki lub łodyg szparagów
  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 1 zielone chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy

 

Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki porządnie szorujemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół i szatkujemy w grube półplasterki. Fasolę lub szparagi kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Chili przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki (jeśli chcemy bardziej pikantne curry, możemy je zostawić) i kroimy w plasterki.

 

Na patelnię wrzucamy ziarna kuminu oraz kolendry i prażymy około 5 minut lub gdy zaczną aromatycznie pachnieć. Następnie przekładamy je do moździerza i dokładnie rozcieramy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy około 5 minut i następnie dodajemy czosnek, imbir, chili i przygotowane przyprawy – kumin, kolendrę, cynamon oraz kurkumę i wszystko razem smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy do tego ziemniaki, mieszamy i zalewamy wszystko bulionem. Do tego dodajemy pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy zacznie się wszystko gotować, zmniejszamy ogień, wkładamy różyczki kalafiora i gotujemy pod półprzykryciem około 30 minut. Po tym czasie ziemniaki oraz kalafior powinny być już miękkie i przejść aromatem sosu. Na sam koniec wrzucamy fasolkę lub szparagi i gotujemy jeszcze 3 minut.

 

Gotowe curry podajemy gorące, najlepiej z ryżem basmati, ugotowanym na sypko z czarnuszką i plastrami cytryny. 

 

 



2 thoughts on “Warzywne curry z kalafiorem”

Skomentuj Agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.