Truskawki pod kruszonką

Drukuj
 24.06.2016   Magda

Jeśli chodzi o najprostszy i jednocześnie najsmaczniejszy sposób podania truskawek, oprócz znanych już klasyków jak gniecione w kubku truskawki z cukrem, takie zapiekane pod kruszonką mogą się Wam spodobać. Są bardzo proste i zniewalająco pyszne. Idealne na zakończenie sezonu truskawkowego.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 50g zimnego masła
  • lody waniliowe do podania

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną masła.

 

Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy w połówki, małe możemy zostawić w całości. Układamy warstwę truskawek na dnie naczynia. 

 

Robimy kruszonkę – łączymy mąkę z cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami ucieramy wszystko, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku – mogą być w nim większe grudki. Gotową kruszonką posypujemy truskawki. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż kruszonka się podpiecze na złocisto. Podajemy gorące, z gałką lodów waniliowych. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.