Tościki z serem brie, orzechami i borówką

Drukuj
25.01.2018   Magda

Takie ciepłe, szybkie i małe co nie co to mój ulubieniec wszelkich przyjęć i ratunek podczas odwiedzin gości. Może brzmi to dziwnie, ale kromki chleba tostowego zawsze mam zamrożone w porcjach – nigdy nie udaje nam się zjeść całego opakowania, a szkoda by się zmarnowało. W tym przepisie świetnie sprawdzą się nawet te kromki odmrażane.

Zastosowany tutaj zestaw smakowy z delikatnego, ciągnącego się sera, wytrawnych podpieczonych orzechów i przełamującego słodko-cierpkiego smaku borówek to istny hit i świetne połączenie. Zobaczycie jak będą szybko znikać. 

Składniki (na 4 tosty):

  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • 8 plasterków sera brie
  • 2 łyżki obranych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2-3 łyżeczki konfitury borówkowej

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórki – możemy zachować kwadratowy kształt lub tak jak u mnie, przyciąć je na okrągło foremką. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy na minutę do wstępnego podpieczenia.

 

Po minucie wyciągamy je, obracamy na drugą stronę. Na wierzch układamy po 2 plasterki sera i posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż ser się rozpuści, a orzechy i chleb zarumienią – około 3-4 minut, ale może być krócej – najlepiej jest obserwować.

 

Wyciągamy tosty, na wierzch dajemy kleks borówki i podajemy.

 

 



1 thought on “Tościki z serem brie, orzechami i borówką”

Skomentuj Smaczny zeszyt Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.