Tortellini z bobem i confit z pomidorków cherry

Drukuj
 20.07.2016   Magda

Tortellini z bobem i confitem z pomidorków to bardzo wykwintne danie, ale do stworzenia z łatwo dostępnych składników. Przygotowanie tego dania też nie sprawi wiele trudności, a na pewno usatysfakcjonuje smakowo. Największą bombą smakową jest confit z pomidorków dlatego przed zjedzeniem polecam dokładnie wszystko na talerzu wymieszać – rewelacja!

Składniki (na 2 porcje):

  • 150g tortellini z nadzieniem z prosciutto lub serem
  • 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
  • 250g pomidorków cherry
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera ricotta
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 łyżki ostrego startego sera, u mnie tylżycki
  • sól i pieprz do smaku

 

Do małego rondelka przekładamy umyty i przekrojone na pół pomidorki, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy pół łyżeczki soli, całość zalewamy oliwą i wstawiamy na minimalny ogień. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. 

 

Do dużej miski przekładamy serek ricotta, dodajemy posiekaną bazylię, listki tymianku, 2 łyżki startego sera oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.

 

W garnku zagotowujemy wodę, dobrze ją solimy i gdy zawrze, gotujemy tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na pół minuty przed odcedzeniem, odlewamy pół szklanki gorącej wody, po czym wrzucamy obrany bób, aby podgrzał się w wodzie. Całość odcedzamy i od razu przekładamy do miski z ricottą. Dokładnie mieszamy, i dolewamy odrobinę wody spod gotowania, aby wytworzyć aksamitny sos. Przekładamy danie na gorące półmiski. Na sam wierzch podajemy confit z pomidorów, razem z oliwą smakową. Na sam wierzch posypujemy resztkę sera. Od razu podajemy. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.