Tartaletki z białymi porzeczkami i białą czekoladą

Drukuj
01.08.2014   Magda

Sposób na wykorzystanie blachy do muffinów do stworzenia koszyczków podpatrzyłam w gazecie, Palnęłam się wtedy w  czoło i stwierdziłam jakie to oczywiste i genialne zastosowanie. Okazało się że wykonanie jest dziecinnie proste a efekt spektakularny. Do deseru można użyć ulubionych owoców, ale najlepiej smakują te których kwaskowatość będzie dobrze kontrastować z białą czekoladą. Ja, wybierając białe porzeczki kierowałam się także walorem estetyczny – bardzo mi się spodobały białe porzeczki, które obsypane cukrem pudrem wyglądają jak błyszczące perełki.

Składniki (na około 6 koszyczków):

  • 50g zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo: 

  • 40g białej czekolady dobrej jakości
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 200g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g białych porzeczek
  • cukier puder do posypania

 

Do miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto rękami na elastyczną kulkę. Ciasto okręcamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy blachę do muffinach na której będziemy piec koszyczki – odwracamy ją do góry dnem, wypukłości smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nastawiamy piekarnik na 150ºC.

 

Po upływie 30 minut, wykładamy ciasto na wysypaną mąką stolnice i rozwałkowujemy na 3 mm placek. Wycinamy szklanką kółka, które powinny być takiej wielkości aby brzegi koszyczka miał około 1,5 centymetra wysokości. Wycięte kółka ciasta układamy na wypukłościach blachy i dociskamy brzegi. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złocisty kolor około 12-15 minut. Następnie wystawiamy do ostygnięcia. Ostygnięcie koszyczki delikatnie podważamy nożem i ściągamy z formy.

 

Gdy koszyczki są gotowe, zabieramy się za robienie kremu – czekoladę podzieloną na kostki i śmietankę przekładamy do miski, którą ustawiamy nad kąpielą wodną, Mieszamy co jakiś czas aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy czekolada jest chłodna, dodajemy ją do serka homogenizowanego, dodajemy esencję waniliową i dokładanie mieszamy. Gotowy krem przekładamy do ostudzonych koszyczków. Wypełnione koszyczki wstawiamy do lodówki na około godzinę.

 

Po godzinie wyciągamy koszyczki z lodówki, dekorujemy je obficie porzeczkami i całość oprószamy cukrem pudrem. Podajemy. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *