Składniki (na około 6 koszyczków):
- 50g zimnego masła
- 2 łyżki lodowatej wody
- 2 łyżki drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 40g białej czekolady dobrej jakości
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 200g serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g białych porzeczek
- cukier puder do posypania
Do miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto rękami na elastyczną kulkę. Ciasto okręcamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy blachę do muffinach na której będziemy piec koszyczki – odwracamy ją do góry dnem, wypukłości smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nastawiamy piekarnik na 150ºC.
Po upływie 30 minut, wykładamy ciasto na wysypaną mąką stolnice i rozwałkowujemy na 3 mm placek. Wycinamy szklanką kółka, które powinny być takiej wielkości aby brzegi koszyczka miał około 1,5 centymetra wysokości. Wycięte kółka ciasta układamy na wypukłościach blachy i dociskamy brzegi. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złocisty kolor około 12-15 minut. Następnie wystawiamy do ostygnięcia. Ostygnięcie koszyczki delikatnie podważamy nożem i ściągamy z formy.
Gdy koszyczki są gotowe, zabieramy się za robienie kremu – czekoladę podzieloną na kostki i śmietankę przekładamy do miski, którą ustawiamy nad kąpielą wodną, Mieszamy co jakiś czas aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy czekolada jest chłodna, dodajemy ją do serka homogenizowanego, dodajemy esencję waniliową i dokładanie mieszamy. Gotowy krem przekładamy do ostudzonych koszyczków. Wypełnione koszyczki wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie wyciągamy koszyczki z lodówki, dekorujemy je obficie porzeczkami i całość oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.