Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Drukuj
28.07.2018   Magda

Sezon na najlepsze w roku pomidory trwa w najlepsze, dlatego nie wyobrażam sobie aby z tego urodzaju nie skorzystać. Tylko w lato są najsłodsze, najczerwieńsze, pachnące słońcem i wakacjami. Uwielbiam je na surowo, z odrobiną soli i pieprzu lub pieczone albo w chłodniku, z resztą, w każdej formie je uwielbiam! Jednym ze sposób cieszenia się ich smakiem jest zrobienie z nich sosu, z minimalną ilością dodatków – wtedy ich smak króluje. Świeży, letni smak tego sosu zachwyca i uzależnia – warto go często robić, zwłaszcza teraz.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1,5kg świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów – użyłam Lima
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • łyżka gęstego octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 250g makaronu spaghetti
  • parmezan do posypania – opcjonalnie

 

Gotujemy dużo wody w czajniku. Pomidory myjemy i nacinamy tylko skórkę na krzyż, przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą z czajnika. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy z wody – uwaga gorące, pozwalamy chwilę przestygnąć, po czym obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę.

 

Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wyciskamy na nią czosnek, po czym włączamy ogień i smażymy czosnek aż zacznie pięknie pachnieć, ale sie nie zacznie jeszcze rumienić. Do czosnku dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, cukru oraz octu balsamicznego,  doprowadzamy do gotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy sos około 20 minut.

 

W międzyczasie gotowania się sosu, gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie.

 

Sos po 20 minutach powinien się pięknie zredukować, a pomidory lekko rozpaść. Jeśli jednak na patelni mamy jeszcze za dużo wody, a nie sosu, możemy na chwilkę zwiększyć ogień i jeszcze chwilę odparować. Próbujemy sos i doprawiamy jeśli jest potrzeba. Wrzucamy do niego odcedzony, jeszcze parujący makaron oraz posiekaną na drobno bazylię – mieszamy.

 

Makaron od razu serwujemy, jeśli lubimy można go posypać startym parmezanem, udekorować listkami bazylii.

 



2 thoughts on “Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów”

Skomentuj Rrr Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.