Ślimaczki kakaowo-piernikowe

Drukuj
17.12.2017   Magda

Nie ważne ile by w Święta było słodkości, miejsce na ciasteczko zawsze się znajdzie. A to się przejdzie mimochodem koło talerza, skubnie kawałek. a to nagle do kawy tak idealnie pasują, a można też zapakować do kieszeni i zjeść kilka na zimowym spacerze. Powód zawsze się znajdzie, już nie mówiąc o ochocie, a jak dołożyć do tego prostotę wykonania to tym bardziej chce się takie pyszne ciasteczka piec. Sama chwalę się swoimi, trochę koślawymi ślimaczkami, bo nie liczy się wygląd, ale ich pyszny smak i fakt, że są robione z miłością.

Składniki (na 20 ciasteczek):

  • 300g mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 200g masła
  • 2 małe jajka
  • 2 szczypty soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru

 

Mąkę pszenną dzielimy na dwie miski, po 150g mąki w każdej. Do każdej z misek dodajemy po 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę i wyrabiamy w palcach. Gdy rozetrzemy wszystkie kawałki masła w mące, do każdej z misek dodajemy po szczypcie soli oraz po 4 łyżki cukru pudru. Do jednej przesiewamy kakao a do drugiej dodajemy cunamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.  Następnie dodajemy do każdej z misek po jajku i każde ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej, zwartej kulki. Każdą z nich rozmujemy w płaski prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

 

Po upływie 30 minut każdy z kawałków ciasta rozwałkowujemy na tej samej wielkości duże prostokąty o grubości mniej wiecej 5mm. Najlepiej jest ciasto wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy też jest łatwo sprawdzić czy są tej samej wielkości. Na cieście kakaowym rozkładamy ciasto piernikowe i delikatnie wałkujemy do sklejenia warstw. Zwijamy ciasno ciasto po dłuższym brzegu. Utworzony wałek owijamy folią i wkładamy na kolejne 30 minut do stężenia.

 

Przygotowujemy 2 blachy do pieczenia – wykładamy je papierem. Nastawiamy piekarnik na 180°.

 

Wałek ciasta kroimy w 7-8mm ciasteczka, które następnie albo delikatnie spłaszczamy w dłoni albo spłaszczamy wałkiem. Ciasteczka układamy na blaszce, w 2-centymetrowych odstępach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.

 

Po tym czasie wystawiamy ciastka do całkowitego ostudzenia. Ostygnięte można już śmiało zajadać.

 



1 thought on “Ślimaczki kakaowo-piernikowe”

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.