Śledzie z miodem i pomidorami

Drukuj
 21.12.2015   Magda

Przepis na te słodko-kwaśne śledziki wypróbowałam w minione święta i bardzo dobrze się przyjęły. A stwierdziłam to po tym, że bardzo szybko znikały z talerzy i co chwila ktoś prosił o dołożenie ich na stół. Jeśli zrobicie je dzień wcześniej i pozwolicie się przegryźć w lodówce, będą jeszcze lepsze.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 filety śledziowe a’la matias
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju
  • pieprz do smaku
  • szczypta soli

 

Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie minimum 3-4 godziny. Po tym czasie, filety dokładnie myjemy i kroimy w 2 centymetrowe kawałki. Odkładamy.

 

Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę około 5-10 minut. Gdy cebula się zeszkliła i zmiękła, dodajemy koncentrat i jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Na sam koniec dodajemy miód i mieszamy.

 

Na dno dużego słoika układamy warstwę śledzi, solimy, pieprzymy do smaku. Na wierzch śledzi układamy porcję gorącej cebuli z pomidorami. Układamy na przemian warstwy w słoiku do skończenia się składników. Szczelnie zamykamy i gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.