30.12.2015 Magda
Świeży smak ogórka i pomidora świetnie się komponuje z słonawo-słodkim smakiem paluszków surimi, to właśnie ich dodatek sprawia, że zwykła sałatka staje się niezwykła. Prosta i szybka sałatka, która idealnie sprawdzi się na przyjęcie.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 200g paluszków surimi
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 3 dojrzałe pomidory
- zielona część jednej dymki
- 1 mały czosnek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Pomidory i ogórka porządnie myjemy. Pomidory kroimy w kostkę. Ogórka przekrawamy na pół, usuwamy z niego pestki i kroimy także w podobnej wielkości kostkę co pomidory. Paluszki surimi kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do dużej miski. Dodajemy do wszystkiego posiekaną dymkę, zostawiając trochę do dekoracji.
Do osobnej miseczki wyciskamy czosnek, dodajemy do niego sok z cytryny i majonez. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy do przygotowanych wcześniej składników i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną.