Sałatka z selera naciowego i kurczaka

Drukuj
31.12.2014   Magda

Jeśli chodzi o walory smakowe oraz o przyjemność jedzenia to ta sałatka zawdzięcza to wszystko selerowi naciowemu – to on tutaj gra główną rolę. On nadaje ten swój wyjątkowy smak i to chrupanie podczas jedzenia.

Składniki (na 3-4 porcje): 

  • 400g zielonych bezpestkowych winogron
  • puszka kukurydzy 
  • 6 łodyg selera naciowego 
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 kopiasta łyżka majonezu 
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu 
  • 30g pestek z dyni (opcjonalnie)

 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Posypujemy przyprawą gyros, solą i pieprzem i smażymy na złoty kolor (około 10 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. 

 

W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Łodygi selera myjemy i jeśli są bardzo szerokie, przecinamy wzdłuż na pół, kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Umyte winogrona kroimy na pół i dodajemy do selera. Kukurydzę odcedzamy, przelewamy pod bieżącą wodą i przesypujemy do miski. Dodajemy kurczaka, majonez i śmietanę/jogurt i wszystko razem mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *