- 2 garści umytej i osuszonej rukoli
- 1 jajko
- około 6 pomidorków cherry
- około 6 orzechów nerkowca (opcjonalnie), zarumienionych na patelni
Dressing:
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- szczypta bazylii i szczypta suszonej natki pietruszki
Gotujemy jajka na twardo, tak aby zachowały żywo żółtą barwę żółtka – uzyskujemy ten efekt, gdy wkładamy jajka do ciepłej wody i od chwili zagotowania gotujemy je około 5 minut. Następnie ściągamy z ognia, wstawiamy do zlewu i zalewamy zimną wodą.Rukolę kładziemy na talerzu, na wierzch układamy pomidorki przekrojone na pół oraz ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Posypujemy poszatkowanymi orzechami. Mieszamy składniki dressingu – oliwę, ocet, sól i pieprz. Dodajemy bazylię i pietruszkę, rozcierając ją w palcach. Polewamy sałatkę.
Sałatkę można podawać samą lub jak ja często to robię, z grzankami zapiekanymi z pleśniowym serem. Mniam!