Sałatka z rukolą i jajkiem

Drukuj
30.07.2013   Magda

Ostatnie upały nie zachęcają do długiego stanie przy kuchni i gotowania. Dlatego polecam szybką i lekką sałatkę -na śniadanie, na lunch lub na kolacje. Minimum wysiłku, minimum składników, a pyszny rezultat i najedzony brzuch.

Składniki (na 1 porcję): 
  • 2 garści umytej i osuszonej rukoli
  • 1 jajko 
  • około 6 pomidorków cherry 
  • około 6 orzechów nerkowca (opcjonalnie), zarumienionych na patelni

Dressing:  

  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz i sól 
  • szczypta bazylii i szczypta suszonej natki pietruszki

 

Gotujemy jajka na twardo, tak aby zachowały żywo żółtą barwę żółtka – uzyskujemy ten efekt, gdy wkładamy jajka do ciepłej wody i od chwili zagotowania gotujemy je około 5 minut. Następnie ściągamy z ognia, wstawiamy do zlewu i zalewamy zimną wodą.Rukolę kładziemy na talerzu, na wierzch układamy pomidorki przekrojone na pół oraz ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Posypujemy poszatkowanymi orzechami. Mieszamy składniki dressingu – oliwę, ocet, sól i pieprz. Dodajemy bazylię i pietruszkę, rozcierając ją w palcach. Polewamy sałatkę.

 

Sałatkę można podawać samą lub jak ja często to robię, z grzankami zapiekanymi z pleśniowym serem. Mniam!

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.