Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka chrupiącego chili w oleju
- łyżka oleju słonecznikowego
- 2 filety z łososia – u mnie po około 150g każdy
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- duży ogórek szklarniowy
- puszka fasolki edamame
- 3 cebulki dymki
- 1 dojrzałe awokado
- łyżeczka ziaren czarnego sezamu
- łyżka soku z cytryny
Na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- łyżka płynnego miody
- łyżeczka startego imbiru
- sól do smaku
Nastawiamy piekarnik na 200°. Na blachę do pieczenia wykładamy papier i wysypujemy ryż. Dodajemy do niego sos sojowy, olej oraz chrupiące chili i wszystko mieszamy do połączenia. Następnie rozkładamy ryż po całej blaszce i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie myjemy filety łososia, układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po 15 minutach pieczenia ryżu, mieszamy go na blaszce i dorzucamy do piekarnika filety z łososia. Pieczemy kolejne 15 minut.
W tym czasie w słoiczku łączymy wszystkie elementy dressingu i dokładnie mieszamy. Ogórka kroimy na plasterki, dymkę w drobne plasterki. Fasolę edamame odcedzamy, przelewamy i odstawiamy do odcieknięcia. Awokado przepoławiamy, usuwamy pestkę. Łyżką wydrążamy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wyciągamy upieczony ryż oraz rybę z piekarnika. Ryż przesypujemy do dużej miski, dodajemy połowę dressingu i mieszamy gdy jest jeszcze gorący. Ściągamy skórę z ryby i dzielimy na około centymetrowe kawałki. Do ryżu dodajemy ogórka, dymkę, awokado, fasolę, łososia i resztę dressingu – delikatnie ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy danie sezamem i podajemy. Tak jak podałam w opisie, danie jest przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, świetnie pasuje jako ciepły obiad albo kolacja na zimno.