Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garści miksu sałat
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duże, dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- odrobina soku z cytryny
- mała czerwona cebula
- łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz i czerwona papryka do oprószenia kurczaka
- łyżka oleju
Na dressing:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- pieprz do smaku
Do słoiczka wkładamy wszystko składniki na dressing, zakręcamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, kroimy w cienkie piórka. Dodajemy do niej ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy. Mango obieramy i kroimy w kawałki, odkładamy. Awokado przecinamy na pół, przekręcamy, usuwamy pestkę. Łyżką wydrążamy cały miąższ, który kroimy następnie w plasterki. Skrapiamy odrobiną cytryny, odstawiamy.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i dzielimy na mniejsze kawałki – na 3-4 części kroimy jedną pierś, w zgrabne, mniejsze filety. Obsypujemy je z obu stron przyprawami – solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy kurczaka na złocisty kolor, na średnim ogniu, przez około 7-9 minut z każdej strony, aby się upiekł w środku.
Rozkładamy na talerzach porcję sałaty. Układamy mango, awokado, wcześniej zamarynowaną cebulę, bez octu – możemy go wlać do dressingu i wymieszać. Polewamy wszystko połową dressingu i delikatnie mieszamy. Na sam wierzch układamy kawałki kurczaka i polewamy je resztą dressingu. Od razu podajemy.
Mam nadzieje, że wypróbujesz i Ci posmakuje. Pozdrawiam, M.
Na mango zawsze mam chęć, więc to sałatka idealna dla mnie.
tylko 4 składniki + sos i wychodzi bardzo ciekawa mieszanka smaków! słony kurczak i słodkie mango, to lubię! 🙂
Bardzo ciekawie wyszło:)
W sumie ciekawie to brzmi.