Sałatka z kapusty pekińskiej z pomarańczowym winegretem

Drukuj
03.06.2013   Magda
Zapach pomarańczy, silny aromat mielonego kminku, chrupiąca kapusta i jabłko – to nasza dzisiejsza propozycja na orzeźwiającą sałatkę, która w najwyższym stopniu angażuje wszystkie kubki smakowe. Idealna pozycja na przystawkę przed daniem głównym jak i wspaniały pomysł na dietetyczna przekąskę w ciągu dnia – kapusta pekińska ma bardzo mało kalorii więc śmiało można zapomnieć o ich liczeniu przy kolejnej dokładce.

Składniki (na 3 duże porcje): 

  • średniej wielkości kapusta pekińska
  • duża garść rukoli 
  • 1 pomarańcz, porządnie wyszorowany 
  • 1 małe, kwaśne jabłko 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Pomarańczowy winegret: 

  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy 
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Kapustę pekińską myjemy, przekrawamy na pół i szatkujemy w paski. Przekładamy do miski wraz z umytą rukolą. Pomarańcza obieramy, usuwamy białe skórki i kroimy w średniej wielkości kawałki. Jabłka nie obieramy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w zapałkę.  Aby nie ściemniało, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy wszystko do miski. 

 

Przygotowujemy winegret: do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę, sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, dodajemy skórkę z pomarańczy, musztardę, kminek, sól i pieprz. Zakręcamy i energicznie wstrząsamy kilka razy. Gotowym dressingiem polewamy obficie sałatę i delikatnie mieszamy, najlepiej rękami. Na koniec posypujemy pestkami dyni.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *