Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem

Drukuj
21.12.2014   Magda

Śledzie to podstawa na świątecznym stole, nigdy nie może ich zabraknąć. W tym roku postawiłam na sałatkę śledziową – delikatne kawałki śledzia, w kremowym sosie z chrupiącymi akcentami jabłka i pora – po prostu pycha. Propozycja na święta, po świętach i na Sylwestra.
Składniki (na 4-5 porcji):
  • 5 filetów śledziowych matias
  • 2 kwaskowate i twarde jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duży por
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

 

Filety śledziowe namaczamy w wodzie przez minimum 3 godziny. Następnie dokładnie je opłukujemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-centymetrowe kawałki i układamy w zamykanej misce. 

 

Pora obieramy z wierzchnich liści, odcinamy koniec i przekrawamy na pół. Porządnie myjemy, odchylając jego warstwy. Zagotowujemy wodę w czajniku. Pora kroimy na półplasterki, wkładamy do pustej miski i zalewamy wrzątkiem. Parzymy go przez 5 minut, następnie odcedzamy na sicie i odstawiamy do ostygnięcia.
 
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłko kroimy w małą kostkę, przekładamy do śledzi i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Dodajemy do nich ostudzonego pora.
 
W osobnej misce mieszamy śmietanę z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem zalewamy śledzie i dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny aby smaki się przegryzły.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.