Sałatka grecka z tortellini

Drukuj
 06.07.2017   Magda

Uwielbiam sałatkę grecką za jej świeży smak, za to że zawsze kojarzy mi się z wakacjami, grillem, dobrą zabawą. Jednak, aby się nią najeść do syta, trzeba by było jej dosyć zjeść, raczej podaje ją zawsze jako dodatek. W tej wersji jest super sycąca, może stanowić osobne danie dzięki dodatkowi tortellini. Jest świetna na lunch, do pudełka do pracy, na imprezę. Łączy sobie wszystkie pyszne, świeże smaki tradycyjnej sałatki greckiej. Musicie spróbować.

Składniki (na 4-6 porcji):

  • opakowanie serowych tortellini – 250g
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • mała czerwona cebula
  • 150g sera feta
  • 75g czarnych oliwek
  • pieprz do smaku

Dressing:

  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta cukru
  • łyżeczka suszonego koperku
  • 75ml dobrej oliwy z oliwek

 

Tortellini gotujemy w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą, aby się nie posklejał. Przekładamy do dużej miski.

 

Przygotowujemy dodatki – oliwki przekrawamy na pół i wrzucamy do makaronu. Małe pomidorki kroimy na pół, większe na ćwiartki, dodajemy do makaronu. Ogórka szklarniowego dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie, kroimy w plasterki i dodajemy od makaronu. Czerwoną cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie półplasterki, także dodajemy do makaronu. Fetę kroimy w centymetrową kostkę i dodajemy do reszty.

 

Przygotowujemy dressing – najlepiej miesza się dressing w zakręcanym słoiku. Dodajmy wszystkie składniki do słoika, zakręcamy i mocno i intensywnie wstrząsamy, aż wszystko się połączy w lekką emulsję. Polewamy dressingiem sałatkę, doprawiamy ją też pieprzem i wszystko mieszamy.

 

Sałatkę można od razu podać, ale najlepiej smakuje jak przegryzie się minimum godzinę w lodówce – przed podaniem mieszamy, aby rozmieszać jeszcze raz składniki z dressingiem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *