Roladki z cukini z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami

Drukuj
 30.12.2016   Magda

Łatwy i pyszny fingerfood to podstawa udanej imprezy. Dobrze jest jeśli można przygotować wszystko wcześniej i najlepiej w masowej ilości. Takie mini roladki oprócz pięknego wyglądu, są proste do wykonania, mogą spokojnie poczekać w lodówce do momentu podania i świetnie smakują. Jedyna wada – szybko znikają. 

Składniki (na 4 osoby – około 12 roladek):

  • 1 średnia cukinia
  • 4 duże pomidory suszony z oliwy
  • 100g serka topionego ze szczypiorkiem
  • łyżka kremowego serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • pokrojony w plastry pomidor
  • uprażone ziarna słonecznika
  • oliwa spod pomidorów

 

Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą mandoliny lub szerokiej obieraczki do warzyw, kroimy cukinię wzdłuż na długie cienkie paski.

 

Rozgrzewamy patelnie grillową, lub zwykłą patelnię i smażymy porcjami plastry cukinii z obu stron, aż pojawią się delikatne przypieczone paski. Upieczone plasterki odkładamy na talerz. 

 

Serek topiony rozgniatamy widelcem razem z kremowym serkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli jest zbyt mdły. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w drobną kostkę. 

 

Każdy plaster cukinii smakujemy serkiem. Na koniec plastra układamy kilka kawałków pokrojonych pomidorów i zawijamy. W ten sposób zrobione rolki układamy na talerzu, np. na plastrach pomidora skropionego uprzednio odrobiną oliwy spod pomidorów. Roladki doprawiamy z wierzchu odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu i posypujemy uprażonym słonecznikiem. 




3 thoughts on “Roladki z cukini z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami”

Skomentuj Julia Laszuk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.