Składniki (na 4 osoby – około 12 roladek):
- 1 średnia cukinia
- 4 duże pomidory suszony z oliwy
- 100g serka topionego ze szczypiorkiem
- łyżka kremowego serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- pokrojony w plastry pomidor
- uprażone ziarna słonecznika
- oliwa spod pomidorów
Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą mandoliny lub szerokiej obieraczki do warzyw, kroimy cukinię wzdłuż na długie cienkie paski.
Rozgrzewamy patelnie grillową, lub zwykłą patelnię i smażymy porcjami plastry cukinii z obu stron, aż pojawią się delikatne przypieczone paski. Upieczone plasterki odkładamy na talerz.
Serek topiony rozgniatamy widelcem razem z kremowym serkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli jest zbyt mdły. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w drobną kostkę.
Każdy plaster cukinii smakujemy serkiem. Na koniec plastra układamy kilka kawałków pokrojonych pomidorów i zawijamy. W ten sposób zrobione rolki układamy na talerzu, np. na plastrach pomidora skropionego uprzednio odrobiną oliwy spod pomidorów. Roladki doprawiamy z wierzchu odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Zawsze chciałam zrobić takie roladki. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Idealne są 🙂
Fajne roladki 🙂