Risotto z kolorową cukinią

Drukuj
03.10.2020   Magda

Kremowe risotto to świetny pomysł na obiad, który mój brzuch przyjmie z rozkoszą. Gdy go przygotowuje zawsze czuję się jakoś wyjątkowo, może dlatego, że risotto ma w sobie coś z eleganckiego dania. Nawet mimo prostego dodatku jakim jest cukinia, danie jest przepyszne i pełne smaku.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 2 cebulki szalotki
  • szklanka ryżu arborio
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 150ml białego wina
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki masła
  • kilka listków bazylii do podania
  • parmezan do posypania
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowujemy warzywa – obie cukinie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Szalotki obieramy i drobno siekamy. 

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić wrzucamy pokrojoną cukinię. Smażymy cukinię, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie i zacznie się podpiekać. Tak przygotowaną ściągamy z ognia.

 

Na tą samą patelnię wrzucamy kolejną łyżkę masła, rozpuszczamy i wrzucamy szalotkę – smażymy, aż się zeszkli, około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do szalotki wsypujmy ryż, mieszamy aby pokrył się masłem i szalotką, prażymy chwilę, około 2-3 minuty, aż ziarenka na brzegach staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino, mieszamy i gotujemy, aż większość wina odparuje. 

 

Do ryżu wlewamy 1/3 porcji przygotowanego bulionu, mieszamy do rozprowadzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Wtedy dolewamy kolejną porcję i znowu gotujemy do wchłonięcia. Po wchłonięciu wlewamy ostatnią porcję, dodajemy także łyżkę masła oraz skórkę cytrynową – mieszamy i przykrywamy przykrywką na 3-4 minuty przykrywką.

 

Po tym czasie ryż powinien być idealnie al dente, ale jeśli tak nie jest, dolewamy jeszcze trochę wody i gotujemy do wchłonięcia. Do ryżu dodajemy podsmażoną cukinie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.

 

Tak przygotowane risotto od razu podajemy. Z wierzchu posypujemy posiekanymi listkami bazylii i startym parmezanem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.