Razowa carbonara z brukselką

Drukuj
25.02.2015   Magda

Razowa carbonara z brukselką to ciekawa propozycja urozmaicenia włoskiego klasyku. Tradycyjna carbonara jest oczywiście moim numerem jeden, ale zaskakujące jest jak do podstawy tego dania pasuje wiele ciekawych składników. W efekcie zyskujemy nowe danie, równie proste jak podstawowy przepis.

Składniki (na 3 porcje): 

  • 400g makaronu razowego spaghetti
  • 300g brukselki
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

 

W dużym garnku zagotowujemy wodę na brukselkę. Brukselkę dokładnie myjemy i oczyszczamy z brzydkich listków. Malutkie brukselki kroimy na pół, większe na ćwiartki. Wrzącą wodę dokładnie solimy i wrzucamy do niej brukselkę. Podgotowujemy około 10 minut, po czym odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie aby zachować żywy, zielony kolor. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Boczek kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i rozgrzewamy. Wrzucamy boczek i obsmażamy na złoto. Następnie do boczku dodajemy odcedzoną brukselkę i całość razem smażymy około 5 minut, często mieszając. Na sam koniec wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy i ściągamy z ognia. Do małej miseczki wybijamy jajko i roztrzepujemy je ze śmietaną.

 

Na patelnię z boczkiem i brukselką wrzucamy mokry i jeszcze gorący makaron. Do niego wlewamy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Serwujemy gorące.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *