Quesadillas z kurczakiem i papryką podany z guacamole

Drukuj
30.12.2016   Magda

Niezły Meksyk z quesadillą, czyli z plackami tortilli zapiekanymi z serem i wariacją składników. Jest to świetne danie imprezowe, do jedzenia palcami, z dużą porcją guacamole na wierzchu. Składniki można przygotować wcześniej, a dopiero przed podaniem podgrzać w plackach. 

Składniki (na 2-4 osoby):

  • duża pierś z kurczaka
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 100g żółtego sera
  • 4 placki tortilli – u mnie po połowie pszennych i pełnoziarnistych
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka suszonego szczypiorku
  • łyżeczka suszonego oregano

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz do smaku

 

Umytą pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski, przekładamy do miski, dodajemy do niej łyżkę oleju, słodką czerwoną paprykę i szczyptę pieprzu – mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.

 

W międzyczasie gdy mięso się marynujemy, przygotowujemy guacamole. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przecinamy awokado na pół, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. 

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy nożem na miazgę. Dodajemy go do rozgniecionego awokado. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Oczyszczonego pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do awokado. Wszystko razem mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

 

Połówki papryki dzielimy na pół i kroimy w cienkie paski. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy chwilę, aż lekko się podpieką, ale dalej pozostaną jędrne i chrupiące – około 3-4 minuty podrzucając od czasu do czasu patelnią. Przekładamy na talerz.

 

Na tą samą rozgrzaną patelnię przekładamy kurczaka i obsmażamy z obu stron na złocisto. Zostawiamy na patelni, którą ściągamy z ognia. 

 

Ser trzemy na tarce o grubych oczach. Przygotowujemy patelnie grillową.

 

Na zimną patelnię grillową kładziemy jeden placek tortilli, na jego wierzch układamy równomiernie połowę przygotowanego kurczaka i podsmażonej papryki. Posypujemy z wierzchu połową szczypiorku, oregano oraz starym serem. Przykrywamy wszystko plackiem tortilli i dociążamy czymś ciężkim – u mnie mniejsza pokrywka lub talerz. Włączamy średni ogień i pieczemy do chwili, gdy na spodzie pojawią się mocno przypieczone paski – sprawdzamy to delikatnie szpatułką. Następnie obracamy na drugą stronę – najlepiej pomóc sobie przykrywką – przytrzymujemy pokrywkę, odwracamy patelnię do góry nogami i zsuwamy ostrożnie placek z pokrywki z powrotem na patelnie.

 

W przedstawiony sposób powyżej przygotowujemy drugą quasadillę. Podajemy przeciętą na ćwiartki z przygotowanym wcześniej guacamolę. 

 



1 thought on “Quesadillas z kurczakiem i papryką podany z guacamole”

Skomentuj Julia Laszuk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.