Pulpeciki w sosie pomidorowym

Drukuj
20.03.2013   Magda

Ta potrawa idealnie wpasowuje się w moje rozumienie kategorii comfort food. Przywołuje wspomnienia tradycyjnych pulpetów mamy, syci wygłodniałych i poprawia humor w złe dni. Uwielbiam serwować sobie porcję makaronu obficie zalanego (nie tylko polanego) sosem, usiąść w fotelu, owinąć się kocem i rozkoszować się tym smakiem. Zawsze gotuje duży garnek, a co nie uda się zjeść, zamrażam w pudełkach.

Składniki (na 4-5 porcji): 

  • paczka ulubionego makaronu (polecam penne, świderki lub wstążki) 
  • starty parmezan lub ser żółty do posypania 

Pulpeciki: 

  • 400g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 5 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku 
  • około pół szklanki tartego parmezanu (może być także zwykły ser)

Sos pomidorowy: 

  • 1l soku pomidorowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeka oregano 
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego oregano, jajko, starty ser, odrobinę soli i pieprzu oraz bułkę tartą – mieszamy wszystko rękami. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kuleczki, układamy je na tacę i wkładamy do lodówki.

 

Następnie przygotowujemy sos – w robocie kuchennym szatkujemy cebulę, czosnek i oregano. W dużym, przykrywanym rondlu o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim przez około 5 minut cebulę z czosnkiem i oregano. Do tego dolewamy sok pomidorowy – zazwyczaj rozcinam karton i wlewam do niego odrobinę wody, aby wypłukać resztki soku, które ukryły się w zakamarkach i dodaje wszystko do garnka. Dodajemy mleko, cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i po jednym, wrzucamy pulpeciki do sosu. Nie mieszam łyżką tylko delikatnie poruszam garnkiem, aby wszystkie kulki zanurzyły się w sosie. Częściowo przykrywam pokrywką i gotuję na średnim ogniu 25-30 minut.

 

W międzyczasie możemy ugotować ulubiony makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Pod koniec gotowania próbujemy sos i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

 

Ugotowany makaron obficie polewamy sosem, układamy pulpeciki i posypujemy startym parmezanem.

 



2 thoughts on “Pulpeciki w sosie pomidorowym”

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.