Pudding ryżowy z aromatyczną śliwką

Drukuj
27.11.2017   Magda

Miseczka takiego kremowego, parującego i waniliowego pudding to najlepsze comfort food jakie można sobie wyobrazić. Świetny na deser, ale to właśnie rano najlepiej odczuwamy jego terapeutyczne, poprawiające humor właściwości. Przepis na niego jest bardzo uniwersalny, a dodatki najlepiej dobierać sezonowo. Na teraz polecam śliwki, ale także pyszne jabłka czy gruszki. Kulinarna inwencja twórcza z takim puddingiem jest nieskończona.

Składniki (na 1-2 porcje):

  • 100g ryżu arborio
  • 300ml mleka 3,2%
  • 100ml śmietanki kremówki
  • pół laski małej wanilii

Na śliwki:

  • 150g dojrzałych śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wrzątku
  • mała laska cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy laskę wanilii – zagotowujemy. Następnie dodajemy ryż, zmniejszamy ogień na delikatne bulgotanie i gotujemy często mieszając – jak pudding stanie się już bardzo gęsty, mieszamy już cały czas. Gotujemy około 20 minut, do chwili gdy ryż jest miękki i kremowy.

 

W międzyczasie gdy ryż się gotuje, przygotowujemy śliwki – umyte śliwki dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wrzątek i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając kolistymi ruchami patelni. Gdy cukier zacznie się robić delikatnie złocisty, dodajemy śliwki oraz przyprawy – cynamon, gałkę i kardamon, i mieszamy ruchami patelni. Podpiekamy w karmelu około 3 minuty, po czym już łyżką, obracamy śliwki na drugą stronę i podpiekamy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie, ściągamy z ognia i czekamy na ryż.

 

Gotowy ciepły ryż przekładamy do miski i polewamy obficie śliwkami – nie martwcie się słodyczą dania, gdy wszystko wymieszacie, będzie w sam raz. Można też podawać pudding na zimno, wtedy najlepiej jest ciepły pudding przykryć z wierzchu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wsadzić do lodówki. Można podawać też śliwki na zimno.

 



1 thought on “Pudding ryżowy z aromatyczną śliwką”

Skomentuj Jan Michalak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.