Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Drukuj
 07.10.2016   Magda

Polędwiczki w sosie kurkowym to proste, mało składnikowe i bardzo wykwintne danie, które łatwo przygotujecie u siebie w domu. Delikatne mięso idealnie pasuje do wyraźnego smaku kurek, wzmocnionego kroplą wina – to ten specyficzny smak, który zostaje na końcu języka po każdym kęsie dania.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500g kawałek polędwicy wieprzowej
  • 300g kurek – mogą być mrożone
  • 2 szalotki
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od przygotowania sosu – jeśli używamy świeżych kurek, oczyszczamy je z piasku, najlepiej to zrobić pędzelkiem, duże grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych, można je wyciągnąć wcześniej z zamrażarki aby odtajały. Szalotkę siekamy w drobną kostkę.

Do garnka wkładamy łyżkę masła i gdy się rozgrzeje na średnim ogniu, wrzucamy posiekaną szalotkę. Smażymy około 2-3 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki i smażymy – jeśli używamy żywych to około 3-4 minut, mrożone około 10 minut aby odparowała z nich woda z mrożenia.

Następnie, zwiększamy ogień pod garnkiem i dodajemy wino, szczyptę soli i pieprzu. Czekamy aż wino odparuje, po czym zmniejszamy ogień i wlewamy kremówkę. Czekamy aż sos się zagotujemy, po czym ściągamy z ognia.

 

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Dzielimy na 1,5 centymetrowe plastry. Doprawiamy mięso pieprzem. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Na rozgrzane masło układamy polędwiczki i smażymy z obu stron przez 2 minut. Usmażone mięso przekładamy do garnka z sosem, który następnie wstawiamy na małym ogień i dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut. Po tym czasie sos jest gotowy do podania, np. z pieczonymi talarkami ziemniaczanymi z rozmarynem.

 

PIECZONE ZIEMNIACZANE TALARKI

Składniki (na 2 porcje):

  • 1kg ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki – około 0,5 centymetra. Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, Na folię wylewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy, na tym układamy ziemniaczki, tak aby się nie nachodziły na siebie. Z wierzchu doprawiamy równomiernie solą, pieprzem i roztartym w dłoniach rozmarynem. Na koniec skrapiamy całość jeszcze odrobiną oleju, Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, lub więcej jeśli talarki się nie dopiekły – sprawdzamy widelcem w trakcie pieczenia. Ziemniaczki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane, złociste, ale nie przypalone.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *