Polędwiczka wieprzowa w sosie prawdziwkowym

Drukuj
10.11.2014   Magda

Polędwiczki z sosem z prawdziwków to propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Kawałki mięsa duszone w sosie są bardzo delikatne i miękkie, a sos grzybowy esencjonalny i aromatyczny. Przygotowanie takiego dania nie jest wymagające ani czasochłonne dlatego naprawdę warto czasem sobie dogodzić czymś tak pysznym.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1kg kawałek polędwicy wieprzowej
  • 400g mrożonych prawdziwków
  • 250ml gęstej śmietany 18%, nie kwaśnej
  • biały pieprz i sól do smaku
  • masło klarowane do smażenia

 

W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Na masło wrzucamy zamrożone grzyby i smażymy do rozmrożenia, często mieszając aby się nie przypaliły. Grzyby powinny puścić dużo wody, której nie odparujemy, będzie ona podstawą do sosu. Jeśli jednak wody nie jest wiele, możemy odrobinę dodać. Gdy grzyby się rozmrożą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez taki czas ile zajmie nam obsmażanie polędwicy.

 

Polędwice kroimy w jedno-centymetrowe plastry, każdy oprószamy białym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i rozgrzane masło układamy kawałki polędwicy. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Upieczone kawałki przekładamy do duszącego się sosu grzybowego. Patelnie po pieczeniu opłukujemy przegotowaną wodą (uwaga, gorąca patelnia może pryskać) i wszystko wlewamy do garnka z sosem – ten smak nie może się zmarnować. Wszystko razem dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę – aby się nie zważyła, przed dodaniem hartujemy ją kilkoma łyżkami sosów. Zagotowujemy, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami – kuskusem, ziemniakami lub kaszą. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *