Podsmażane kopytka z warzywami

Drukuj
13.04.2018   Magda 

W codziennym biegu ciężko znaleźć czas, aby przygotować pyszny i pożywny obiad. Wtedy takie przepisy jak ten są na wagę złota – czas przygotowania około 20 minut, bo niektóre czynności można robić jednocześnie – multi-tasking przy szybkich obiadach mile widziane.

Kopytka z warzywami to pomysł na obiad ekspres – gotowe kopytka ze sklepu to nie hańba dla kucharza, zwłaszcza gdy w przygotowaniu liczy się szybkość. Do tego zdrowe dodatki – cukinia i pomidorki, które podczas smażenia puszczają swoje słodkie soki. Dla dodania trochę białka – sos czosnkowo- jogurtowy, do zamoczania podsmażonych kopytek. Pestki dyni i szczypiorek to opcjonalne dodatki, ale czynią to danie jeszcze pyszniejszym.

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie gotowych kopytek – 400g
  • 1 średnia cukinia
  • 250g pomidorków koktajlowych – używałam truskawkowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Sos czosnkowo-jogurtowy:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • pestki dyni do posypania
  • posiekany szczypiorek

 

Z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowo-jogurtowy – dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do chwili podania.


Cukinię i pomidorki myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze na pół i kroimy średniej grubości plasterki. Pomidorki przekrawamy na pół.

 

Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy kopytka. Smażymy kopytka do chwili gdy zaczną się lekko rumienić, po czym dodajemy cukinię. Smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia się zarumieni – około 5 minut. Na sam koniec dodajemy pomidorki i delikatnie mieszając, aby się nie rozpadły, smażymy wszystko razem jeszcze 5 minut, aż pomidorki lekko się podpieką.

 

Ściągamy danie z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Od razu podajemy, gorące. Serwujemy w kleksami sosu czosnkowo-jogurtowego, posypane z wierzchu pestkami dyni i szczypiorkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.