Placuszki z jabłkiem

Drukuj
10.11.2017   Magda

U mnie takie placuszki to smak dziecinnych śniadań – mama takie robiła, bo były szybkie i smakowały prawie jak racuchy z jabłkiem. Do tego zawsze była kawa Inka i dzień zaczynał się pięknie. Bardzo lubię wracać do takich wspomnień i przede wszystkim do smaków. W leniwe weekendowe poranki lubię sobie dogadzać takimi słodkościami.

Składniki (na 10 placuszków):

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru i trochę do podania
  • 150ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

 

Jabłka myjemy, kroimy na około 5-milimetrowe plastry. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Robimy ciasto – do miski przesiewamy mąkę, sodę, cynamon, cukier puder, sól. W osobnej misce rozkłócamy jajko z mlekiem, dodajemy do niego masło. Suche składniki wsypujemy do mokrych i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, aby dobrze trzymało się na jabłkach. 

 

Rozgrzewamy dużą patelnię teflonową. Plastry jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złocisto.

 

Od razu podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.





3 thoughts on “Placuszki z jabłkiem”

Pozostaw odpowiedź Cookpad Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *