10.11.2017 Magda
U mnie takie placuszki to smak dziecinnych śniadań – mama takie robiła, bo były szybkie i smakowały prawie jak racuchy z jabłkiem. Do tego zawsze była kawa Inka i dzień zaczynał się pięknie. Bardzo lubię wracać do takich wspomnień i przede wszystkim do smaków. W leniwe weekendowe poranki lubię sobie dogadzać takimi słodkościami.
Składniki (na 10 placuszków):
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru i trochę do podania
- 150ml mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
Jabłka myjemy, kroimy na około 5-milimetrowe plastry. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Robimy ciasto – do miski przesiewamy mąkę, sodę, cynamon, cukier puder, sól. W osobnej misce rozkłócamy jajko z mlekiem, dodajemy do niego masło. Suche składniki wsypujemy do mokrych i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, aby dobrze trzymało się na jabłkach.
Rozgrzewamy dużą patelnię teflonową. Plastry jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złocisto.
Od razu podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.
Pyszne placuszki 🙂 Zapraszamy do konkursu na przepisy z jabłkami 🙂
https://cookpad.com/pl/konkursy/228-przepisy-z-jablkami
bardzo lubię 🙂
Pyszności:) Tak trzymać :)))