Placuszki kukurydziane z łososiem

Drukuj
17.05.2013   Magda

Uwielbiam przepisy, które świetnie smakują i przy których nie trzeba się wiele napracować. Można powiedzieć, że ta potrawa jest tak dobra, że sama nie pozwala na to aby doznać uszczerbku na swoim smaku. Takie właśnie są te placuszki kukurydziane. Charakterystyczna słodka nuta za sprawą kukurydzy i mąki kukurydzianej, przełamana smakiem serka śmietankowego i wędzonego łososia. Wasze kubki smakowe nie będą wiedziały co się dzieje. Przepis ten prezentujemy w 'Przystawkach’, ale możliwe że adresaci naszych kuchennych przebojów zażądają produkcji hurtowej i sami przypięcie tym plackom metkę 'Dania głównego’ w waszym domu. Smacznego!

Składniki (na około 6-7 placuszków): 

  • 5 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • łyżeczka oliwy z oliwek 
  • sól 
  • pieprz 
  • serek śmietankowy 
  • 6-7 plastrów wędzonego łososia 
  • mały pęczek szczypiorku 
  • łyżka oliwy

 

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą. Następnie dodajemy jajko, jogurt, oliwę, sól, pieprz i mieszamy na gładką masę (można użyć miksera, ale nie jest to konieczne). Dodajemy kukurydzę i mieszamy.

 

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, czekamy aż się zagrzeje i smażymy placuszki. Upieczone, odkładamy na papierowy ręcznik.

 

Lekko ostygnięte placuszki smarujemy serkiem, na wierzch układamy po plasterku łososia, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.