Placuszki kukurydziane z łososiem

Drukuj
17.05.2013   Magda

Uwielbiam przepisy, które świetnie smakują i przy których nie trzeba się wiele napracować. Można powiedzieć, że ta potrawa jest tak dobra, że sama nie pozwala na to aby doznać uszczerbku na swoim smaku. Takie właśnie są te placuszki kukurydziane. Charakterystyczna słodka nuta za sprawą kukurydzy i mąki kukurydzianej, przełamana smakiem serka śmietankowego i wędzonego łososia. Wasze kubki smakowe nie będą wiedziały co się dzieje. Przepis idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia, wizyty gości, ale też na śniadanie – szybko się robi, a każdy się nimi zachwyca.

Składniki (na około 6-7 placuszków): 

  • 5 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • około 70g serek śmietankowy
  • łyżka śmietany 12%
  • około 90g wędzonego łososia
  • mały pęczek szczypiorku 
  • odrobina oleju do smażenia
  • cząstki cytryny do podania

 

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, jogurt, oliwę, sól, pieprz oraz około 2/3 posiekanego wcześniej szczypiorku. Mieszamy na gładką masę (można użyć miksera, ale nie jest to konieczne). Dodajemy kukurydzę i mieszamy.

 

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, czekamy aż się zagrzeje i smażymy placuszki – ich wielkość zależy od upodobań, ja lubię średnie, czyli około łyżki masy na jeden placuszek. Na przyjęcia sprawdzają się malutkie, z łyżeczki masy. Smażymy placuszki z oby stron na złocisty kolor. Usmażone, odkładamy na papierowy ręcznik.

 

Do serka śmietankowego dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotowym serkiem smarujemy placuszki, możemy też przełożyć serek do worka cukierniczego z tylką i ładnie wyszprycować. Łososia kroimy w drobną kostkę i wykładamy solidną porcję na wierzch każdego placuszka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, resztą szczypiorku, dekorujemy cząstkami cytryny, aby można było sobie skropić odrobiną soku przed zjedzeniem – super świeżość. Placuszki możemy od razu serwować, może je też zrobić wcześniej i trzymać przykryte w lodówce, a potem serwować.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *